26 iul. 2013

Aluminiu si toxine nocive in deodorante si antiperspirante


Ştiaţi că antiperspirantele ce conţin aluminiu, parabeni, propilenglicol, ftalaţi, talc, triclosan, parfumuri sintetice sunt un factor de risc în apariţia unor boli grave în corpul uman, cum ar fi cancerul la sân, cancerul la prostată, boala Alzheimer, tulburări neurologice, malformaţii congenitale, tulburări endocrine, tulburări ale glandei tiroide şi multe altele?

Industria produselor de îngrijire personală şi a cosmeticelor îşi promovează produsele cu reclame înşelatoare şi mincinoase, care ascund ingrediente toxice, dar ieftine, ce aduc profituri uriaşe companiilor multinaţionale. Ceea ce este îngrijorător şi revoltător este că acestea pun profitul lor gras mai presus de sănătatea şi binele cumpărătorilor.


Pielea este un înveliş viu al corpului
 
Pielea, cel mai mare organ al corpului nostru, este un înveliş viu, dinamic, în continuă transformare, care respiră, absoarbe, elimină, reglează, susţine, protejează. De aceea, absolut tot ceea ce aplicăm pe piele va afecta întregul organism, fiind absorbit, transportat şi acumulat în diferite zone ale corpului.

Având în vedere acest aspect, este clar că nu se poate face o distincţie între produsele pentru uz extern şi produsele pentru uz intern, deoarece tot ceea ce ne atinge pielea, pătrunde în piele, din piele în limfă, apoi în sânge şi în organe şi ne afectează.

În acest articol vă prezentăm informaţii importante despre cele mai periculoase substanţe chimice nocive folosite în antiperspirante şi deodorante.

Care sunt cele mai toxice ingrediente din deodorante şi antiperspirante?

1. ALUMINIUL


Cel mai periculos compus din formula antiperspirantelor este aluminiul, un element chimic cu acţiune neurotoxică asupra organismului. Aluminiul este folosit în antiperspirante cu scopul de a stopa transpiraţia. Însă, cum reuşeşte aceasta?

Cum acţionează aluminiul?


Farmacologia şi efectele toxicologice ale sărurilor de aluminiu folosite cu scopul de a inhiba procesul transpiraţiei au fost investigate de către Reller şi Luedders încă din anul 1977, precum şi capacitatea acestora de a forma precipitate polimerice de hidroxizi în contact cu un pH fiziologic.
Mecanismul de acţiune a sărurilor de aluminiu implică glandele sudoripare ecrine de la suprafaţa pielii, în care clorhidratul de aluminiu sau sărurile de aluminiu şi zirconiu se dizolvă. Soluţia acidă rezultată se difuzează treptat în gladele sudoripare, unde prin hidroliză alcalinizează transpiraţia şi formează un coonglomerat amorf de hidroxid metalic blocând ca un dop canalele sudoripare. Totuşi, transpiraţia continuă să se formeze şi să se acumuleze în interiorul glandei, dincolo de "dopul" format. Din această cauză, glandele sudoripare nu mai pot elimina toxinele, care se vor acumula în ganglionii limfatici din zona axilară.

Sub ce formă întâlnim sărurile toxice de aluminiu?
Clorhidrat de aluminiu
Clorura de aluminiu
Săruri de aluminiu si zirconiu (aluminum zirconium tetrachlorohydrex/trichlorohydrex gly)
Sarea dublă de potasiu şi aluminiu (aşa numitele alum stone)


Cât de periculos pentru sănătate este aluminiul?


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat că există o legătură între expunerea la aluminiu şi apariţia bolii Alzheimer, dar şi că riscul creşte proporţional cu cantitatea de aluminiu acumulată în organism.

Dacă ne gândim că aluminiul, sub forma sărurilor de aluminiu din deodorante şi antiperspirante se aplică zilnic sub braţ şi se acumulează în corp zi după zi, lună de lună, an după an, ne putem face o idee despre cât de ridicat este nivelul de toxicitate din corpul nostru şi despre riscul la care ne expunem sănătatea.
 
Grupurile şi organizaţiile de protecţie a consumatorului, a sănătăţii şi a mediului fac presiuni de ani de zile asupra guvernelor, agenţiilor şi organizaţiilor de sănătate ce reglementează produsele cosmetice şi de îngriire personală, atenţionând asupra pericolelor pe care le pune folosirea aluminiului pe termen lung şi cerând interzicerea acestuia în vaccinuri, apă potabilă, cosmetice, etc.

Antiperspirantele comerciale conţin până la 25% săruri de aluminiu!

Într-un studiu publicat în Jurnalul de Biochimie Anorganică în anul 2007, o echipă de cercetători a studiat mostre de ţesut de la pacienţii cu cancer la sân care suferiseră mastectomii. Testele au arătat că femeile care foloseau antiperspirante aveau adevărate "depozite" de aluminiu în ţesutul mamar afectat. Concentraţiile de aluminiu erau mult mai mari în ţesuturile din zona dinspre axile.
Aluminiul este o neurotoxină

"Aluminiul este omniprezent în viaţa de zi cu zi şi expunerea crescută a dus la intoxicarea excesivă a corpului cu acest metal periculos. Produsele de îngrijire personală sunt factori potenţiali de intoxicare a corpului cu aluminiu, iar dovezi recente au legat incidenţa cancerului mamar de antiperspirantele cu aluminiu.", se specifică în acest raport.

Doctorul britanic dr. Christopher Exley, profesor de chimie bioanorganică la Centrul Birchall ce aparţine de Laboratoarele Lennard-Jones de la Universitatea Keele din Anglia, care a condus aceste studiu a concluzionat că aluminiul ar putea creşte riscul incidenţei cancerului de piele şi a bolii Alzheimer, la cei care folosesc produse ce conţin alumiuniu.

Un alt studiu, publicat în anul 2011 în Jurnalul de Toxicologie Aplicată din Anglia a dezvăluit că aluminiul se absoarbe prin piele în corp şi se acumulează în ţesuturile din jurul sânului, fiind descoperit chiar în fluidul din mameloane. Cercetătorii au determinat că nivelul de aluminiu din fluidul aspirat din mameloane a fost semnificativ mai ridicat la femeile afectate de cancer la sân, decât la femeile sănătoase, ceea ce indică că nivelul crescut de aluminiu poate fi chiar un biomarker de identificare a femeilor cu un risc crescut de a dezvolta cancerul mamar.

Şi alţi cercetători, printre care dr. Phillippa Darbre de la Universitatea Reading din Anglia, Facultatea de Ştiinţe Biologice, Biomedicale şi Farmaceutice, precum şi dr. Christopher Exley au realizat mai multe studii ce confirmă faptul că aluminiul este un pericol major pentru sănătate, fiind un posibil factor de apariţie a cancerului mamar. Un astfel de studiu, publicat în Jurnalul de Toxicologie Aplicată arată că sărurile de aluminiu mimează hormonii estrogeni (determinând o creştere a nivelului de estrogeni în corp), iar odată cu creşterea nivelului de estrogeni, creşte riscul de apariţie a cancerului mamar.

În aceste studii  se arată că anumiţi compuşi chimici din produsele de îngrijire personală pot mima sau interfera cu acţiunea estrogenică, pătrund în corp prin aplicare dermală, se acumulează în timp şi pot fi detectaţi ulterior în ţesutul mamar. Expunerea zilnică la substanţe chimice cu rol estrogen în timpul vieţii este un factor de risc recunoscut pentru apariţia cancerului mamar.

Nodulii limfatici din zona axilara
Legătura dintre produsele cu aplicare axilară şi cancerul la sân este sugerată şi de alte observaţii clinice ce atestă că în peste 50% de cazuri, cancerul mamar se dezvoltă în partea exterioară superioară a sânilor, înspre axile, regiune pe care aceste cosmetice o vizează. 

"Aplicarea regulată a mai multor produse care rămân pe pielea sânilor permite o expunere continuă la o paletă largă de compuşi estrogenici aflaţi în produsele de îngrijire personală, cum ar fi parabenii, parfumanţii sintetici, salicilatul benzil, benzoatul benzil, butilfenil metilpropional, filtrele UV, ftalaţii, ciclosiloxanii, alkyfenolii, triclosanul şi sărurile anorganice de aluminiu din antiperspirante."

[...] expunerea prelungită a pielii mâinilor la creme ce conţin compuşi estrogenici poate rezulta într-un dezechilibru endrocrin în întreg corpul, iar dovezile curente indică faptul că substanţele chimice estrogene au efecte sporite asupra celulelor din ţesutul mamar, ceea ce sugerează că stimularea exagerată a hormonilor estrogeni în zona sânilor ar putea rezulta după o expunere pe termen lung la multiplele produsele de îngrijire personală chiar în doze mici.", se precizează în acest studiu.


Având în vedere că aluminiul este un metal toxic, care se acumulează în corp şi contribuie la apariţia unor boli grave, cum ar fi cancerul, boala Alzheimer sau tulburări endocrine, oare vreţi să vă expuneţi acestui risc, folosind zilnic antiperspirante toxice?

2. PARABENII

Parabenii sunt substanţe chimice care sunt folosite drept conservanţi, deoarece inhibă proliferarea bacteriilor şi astfel prelungesc perioada de valabilitate a produselor.

Parabenii se găsesc sub mai multe forme (isobutilparaben, metilparaben, propilparaben, etilparaben, butilparaben), în nenumărate produse de îngrijire personală, cosmetice, medicamente, etc. iar cercetările demonstrează că cea mai semnificativă formă de expunere la acţiunea parabenilor este calea de absorbţie prin piele.

Estrogenii, fie ei sintetici sau naturali, sunt un factor de risc major în apariţia cancerului mamar. Peste 20 de studii diferite au arătat că parabenii au o acţiune estrogenică şi produc tulburări endocrine. Astfel, parabenii au fost descoperiţi în ţesuturile tumorale în cazul cancerului de sân.

Un studiu publicat în Jurnalul de Toxicologie Aplicată în martie 2012 s-a focalizat pe studiul zonelor unde apăreau tumorile canceroase la sân şi a descoperit concentraţii ridicate de parabeni în zonele laterale ale sânilor, înspre zona de sub braţ, dar şi în zona axilară, acolo unde sunt aplicate antiperspirantele.


În acest studiu, doctorul Barr şi echipa sa au descoperit parabeni esteri în 99% din cele 160 de mostre de ţesut prelevat în urma mastectomiilor. În 60% din cazuri, erau prezente simultan toate cele 5 tipuri de parabeni.


"Informaţiile din acest studiu, care reprezintă cea mai exhaustivă cercetare a parabenilor în ţesutul mamar care a fost publicată până acum, confirmă studiile anterioare şi ridică multe întrebări asupra clasei parabenilor, a produselor cosmetice şi de îngrijire personală în raport cu sănătatea umană, în special referindu-se la sursa şi semnificaţia toxicologică a parabenilor esteri.", afirmă raportul.

Concluzia cercetătorilo: "ne îngrijorează faptul că aceşti compuşi [parabenii] nu sunt atât de siguri precum se considera anterior şi prin urmare, cercetări ulterioare sunt necesare".

Datorită riscului crescut al folosirii parabenilor, în ultimii ani folosirea anumitor categorii de parabeni a fost interzisă.

Aceste îngrijorări multiple legate de parabeni au făcut unele companiile cosmetice să excludă parabenii din produsele lor, înlocuindu-le cu alte alternative mai puţin nocive. În prezent, multe produse cosmetice (creme, loţiuni, etc.) menţionează pe etichetă: "FĂRĂ parabeni".

3. PROPILENGLICOL

Propilen glicolul, un derivat petrochimic, numit şi 1,2-propanediol, este incolor, inodor, vâscos, higroscopic. Este folosit ca bază, umectant, solvent şi conservant în alimente, produse din industria tabacului, ţigara electronică. De asemenea, este folosit ca aditiv alimentar (E1520) (în mezeluri, etc.), aditiv cosmetic (în pastă de dinţi, ruj, gel de duş, etc.), în produse farmaceutice, etc. Propilen glicolul este un solvent ce apare în multe produse farmaceutice, pastile, injectabile, formule topice (cum ar fi diazepam sau lorazepam).
Este utilizat ca umidifiant, ca agent de dizolvare a unor coloranţi şi arome alimentare.
În industria alimentară îl găsim în creme pentru prăjituri, sosuri pentru salate, popcorn, îngheţate fără grăsimi, smântână, băuturi răcoritoare, produse de ciocolată şi patiserie, gumă de mestecat, etc.
Propilen glicol este o alta toxina in antiperspirante
Iniţial, propilen glicolul a fost folosit ca antigel, ca agent de răcire pentru motoarele maşinilor de curse, în soluţiile de dezgheţare pentru avioane. De asemenea, este unul din ingredientele din controversatul dispersator de petrol Corexit, care a fost folosit în timpul celui mai mare dezatru ecologic din secolul XXI, deversarea de petrol din Golful Mexic în urma exploziei platformei petroliere Deep Horizon.

În deodorante şi antiperspirante, propilenul este folosit ca umectant, pentru a facilita absorbţia sărurilor de aluminiu. 

Studiile arată că propilen glicolul este un puternic iritant al pielii ce cauzează reacţii alergice, chiar şi în concentraţii scăzute, de numai 2%. Însă în multe deodorante, chiar şi în unele denumite impropriu "naturale", propilenul glicol este listat ca primul sau al doilea ingredient (ingredientele sunt listate în ordine cantitativă descrescătoare), adică propilen glicolul este ingredientul de bază, în cantitatea cea mai mare!

Studii efectuate în vitro au arătat că, în prezenţa propilen glicolului, unele celule suferă mutaţii genetice. Alte studii dezvăluie efecte toxice în urma aplicărilor repetate pe piele. Este neurotoxic, cardiotoxic, creşte aciditatea în organism şi declanşează probleme dermatologice.

Substanţele derivate petrochimic provoacă grave dezechilbre hormonale, iar hormonii ne afectează starea, somnul, creşterea, dezvoltarea sexuală şi funcţionarea tuturor organelor noastre. În timp, prin acumulare, derivatele petrochimice pot cauza tulburări ale sistemul nervos, ficatului şi creierului, malformaţii congenitale, astm, cancer şi multe alte probleme de sănătate.

4. FTALAŢII
Ftalati toxici in antiperspirante

Ftalaţii sunt o altă clasă de chimicale folosite adeseori în deodorante şi antiperspirante care trebuiesc evitaţi. Ftalaţii sunt aditivi chimici care dizolvă alte ingrediente şi dau o consistenţă mai bună produselor.

Studii de laborator arată că ftalaţii produc dereglări endocrine, tulburări reproductive, infertilitate, atrofie testiculară şi anomalii structurale, cancer la ficat, inflamaţii. Experimente de laborator au arătat că ftalaţii afectează dezvoltarea organelor reproductive, conducând ulterior la apariţia tumorilor testiculare. De asemenea, ftalaţii reduc sinteza de testosteron şi există riscul dezvoltării incomplete a organelor genitale la băieţi.

Alte studii au legat ftalaţii de probleme ale glandei tiroide, atât la bărbaţi, cât şi la femei, alergii, astm sau dermatită de contact.

5. TRICLOSAN
Efectele adverse ale triclosanului
Substanţă chimică cu rol antibacterian, triclosanul este folosit în produsele de îngrijire personală, inclusiv în săpunuri, geluri pentru igiena mâinilor, deodorante şi antiperspirante.

Totuşi, tricolsanul este clasificat ca pesticid de către FDA şi ca posibil cancerigen de către Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA). Din această cauză, multe companii au scos triclosanul din produsele lor.

Studii au arătat că tricolsanul produce tulburări endocrine, afectând mai ales funcţionarea hormonilor tiroidieni. A fost asociat cu alergii. Reacţionează cu apa de la robinet, formând cloroform şi este considerat o substanţă cancerigenă.

6. PARFUMANŢII ŞI AROMELE SINTETICE
 
Au fost odată ca niciodată, parfumurile naturale...În antichitate, fabricarea parfumurilor era o adevărată artă, o binefacere pentru corp şi psihic. Parfumurile naturale obţinute din esenţele ierburilor aromate erau folosite în ritualuri şi ceremonialuri religioase, favorizând stări sublime, pure, înălţătoare.

Parfumurile sintetice sunt toxice
Acum însă, aromele sintetice se reduc strict la o chimie comercială, la molecule produse în laborator, ce dau sute de mirosuri puternice, ieftine de produs, extrem de profitabile pentru industria parfumurilor şi industria cosmetică, însă extrem de periculoase pentru sănătatea umană.

Aşa au apărut aromatizanţii şi parfumurile sintetice, dintre care 95% sunt de origine petrochimică. Dintre acestea, doar 20% au fost testate pe om şi toate au fost găsite toxice! Ca să dăm doar un singur exemplu, derivatele sintetice din benzen şi aldehide produc cancer, anomalii congenitale, alergii, tulburări ale sistemului nervos central şi endocrin.

Medicul alergolog şi imunolog dr. Kris McGrath, de la Universitatea Northwerstern Facultatea de Medicină Feinberg a fost intrigat încă din studenţie de posibilitatea legăturii dintre antiperspirante şi apariţia cancerului de sân la femei şi a realizat un studiu independent al cărui rezultat a fost făcut public în 2004.

Studiul său a dezvăluit următoarele fapte şocante: cu cât femeile începeau mai devreme în adolescenţă să folosească antiperspirante, cu cât le aplicau mai des şi cu cât se epilau mai frecvent în zona axilară, cu atât mai devreme erau diagnosticate de cancer la sân.

În anul 2009, doctorul McGrath publica un nou articol pe această temă, în care discuta similarităţile hormonale între cancerul de sân şi cancerul de prostată. Rolul hormonilor testosteroni şi estrongeni în carcinogeneză este binecunoscut, iar produsele de îngrijire personală care conţin estrogeni sau xenoestrogeni (estrogeni de sinteză, care pot stimula sau bloca receptorii specifici din organism), în special antiperspirantele, au ridicat îngrijorări cu privire la riscul apariţiei cancerului la sân.

Statisticile arată o creşterea globală a folosirii antiperspirantelor în paralel cu creşterea incidenţei cancerului de sân şi de prostată, dar şi cu rata mortalităţii.

FDA (Agenţia pentru Controlul Medicamentelor şi a Alimentelor) şi CDC (Centrul de Control a Bolilor) din SUA au spus că cercetările care s-au făcut pe tema antiperspirantelor sunt conflictuale şi că speră ca în viitor să se facă studii definitive şi concludente.

Ne întrebăm, de ce oare, de atâţia ani nu s-au făcut deloc studii definitive în privinţa antiperspirantelor şi a controversatului aluminiu toxic? Sunt multe alte ingrediente suspecte în produsele de cosmetică şi îngrijire personală care au fost legate de apariţia cancerului sau a altor boli grave. Motivul pentru care aceste studii nu se fac rămâne un mister. Sau, poate că nu prezită un interes comercial pentru industria producătoare de cosmetice, pentru că ar trebuie să folosească ingrediente naturale, scumpe şi care nu vor putea fi folosite pentru producţia în masă, cu profit.


Cine ar trebuie să EVITE deodorantele şi antiperspirantele toxice?

Stop antiperspirantelor cu aluminiu
TOATĂ lumea, însă mai ales:

- femeile care se pregătesc să rămână însărcinate
- femeile gravide
- femeile care alăptează
- femeile care au cazuri de cancer în familie
- persoanele sensibile şi alergice






Care este atunci soluţia?
  • Informaţi-vă şi aflaţi cât mai multe detalii despre fiecare ingredient din deodorante sau antiperspirante.
  • Citiţi de fiecare dată eticheta produselor ÎNAINTE de a le cumpără.
  •  NU mai folosiţi deloc antiperspirante! Ele sunt cele mai toxice!
  • Aveţi posibilitatea de a ALEGE deodorante cât mai naturale.
  • Nu vă lăsaţi păcăliţi de reclame mincinoase, cu actori plătiţi, şi nici de etichete frumos colorate, care ascund însă ingrediente toxice.
  • Folosiţi deodorante NATURALE, sigure, eficiente, sănătoase
Fii cum cumpărător educat. Citeşte etichetele!

Alternative naturale eficiente şi sănătoase


Există deodorante naturale eficiente şi sănătoase, care conţin DOAR ingrediente naturale şi NU folosesc sărurile de aluminiu sau alte substanţe chimice toxice.

Deodorantele naturale conţin unturi şi uleiuri vegetale naturale, bicarbonat de sodiu, amidon de porumb, uleiuri esenţiale. Ele nu împiedică procesul transpiraţiei, însă absorb mirosurile neplăcute, sunt prietenoase cu sistemul limfatic şi sanguin şi parfumează plăcut şi natural zona de sub braţ.

Întotdeauna, alegerea ne aparţine şi este înţelept să alegem tot ce este natural, bun, binefăcător pentru corpul nostru.


Surse:

  1. Darbre PD. Underarm cosmetics and breast cancer. Journal of Applied Toxicology 2003; 23(2):89–95. [PubMed Abstract] 
  2. Darbre PD. Aluminium, antiperspirants and breast cancer. Journal of Inorganic Biochemistry 2005; 99(9):1912–1919. [PubMed Abstract] 
  3. Harvey PW, Everett DJ. Significance of the detection of esters of p-hydroxybenzoic acid (parabens) in human breast tumours. Journal of Applied Toxicology 2004; 24(1):1–4. [PubMed Abstract] 
  4. Darbre PD, Aljarrah A, Miller WR, et al. Concentrations of parabens in human breast tumours. Journal of Applied Toxicology 2004; 24(1):5–13. [PubMed Abstract] 
  5. Mirick DK, Davis S, Thomas DB. Antiperspirant use and the risk of breast cancer. Journal of the National Cancer Institute 2002; 94(20):1578–1580. [PubMed Abstract] 
  6. McGrath KG. An earlier age of breast cancer diagnosis related to more frequent use of antiperspirants/deodorants and underarm shaving. European Journal of Cancer 2003; 12(6):479–485. [PubMed Abstract]
  7. Toxicokinetica aluminiului: [PubMed Abstract]
  8.  Analiza conţinutului de aluminiu descoperit în fluidul din sâni: [PubMed Abstract]
  9. Citotoxicitatea concentraţiilor relevante de aluminiu în limfocite: [PubMed Abstract] 

Este important să fii informat!
Este important să fii sănătos!
Dă mai departe aceste articol! 


Alege numai ce este natural, sănătos şi bun!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...